Commentaar jury

Een heel mooi en bizar ontwerp, zonder visuele ‘vervuiling’, dat ook na lange tijd nog interessant is voor bezoekers. Het wordt onderdeel van de architectuur van het pand en draagt bij aan de ‘healing environment’. De bijzondere grafiek loopt zowel over de wanden als de ramen. Er is gebruikgemaakt van veel uiteenlopende materialen. Er zitten verschillende lagen van complexiteit in dit project en alles klopt. Het geheel is gewoon af.

Projectinformatie

  • Categorie: Architectural Signage
  • Inzender: Silo
  • Opdrachtgever: Mecanoo architecten/Zaans Medisch Centrum
  • Ontwerper: Silo
  • Andere betrokken bedrijven: Mecanoo architecten (architect/interieurarchitect), Vescom (producent vinylbehang), Reklaspits (producent folies en bewegwijzering).

Projectomschrijving

De zorgsector is in beweging. Kwaliteit wordt voor patiënt en specialist transparanter, en beperkt zich allang niet meer tot medische zorg alleen. De algehele beleving van een bezoek of verblijf in een ziekenhuis draagt bij aan optimaal herstel en een prettige omgeving (healing environment). Wat bepaalt een positieve ervaring? Dat loopt uiteen van het soort koffie dat je kunt bestellen, de manier waarop je wordt ontvangen tot het onderscheidende karakter van de ruimtelijke omgeving. Silo kreeg de vraag een geïntegreerde oplossing te maken die de beleving van de ruimte door patiënten, werknemers en bezoekers van het Zaans Medisch Centrum verrijkt.

Rol in het project

Silo ontwikkelde het concept voor de ruimtelijke identiteit en werkte deze uit in 3.500 m2 aan illustraties. Silo ontwierp ook de bewegwijzering die in samenhang met de ruimtelijke identiteit functioneert.

Gebruikt materiaal

Op de wanden zit Vescom Langor 1042.01, digitaal geprinte wandbekleding van polyester weefsel, tweezijdig gecoat met vinyl. Op de glaswanden is glashelder en frosted folie gebruikt, op de lichtbakken translucent folie. De bewegwijzering is acrylaat met fullcolour print, de zuilen bestaan uit aluminium met fullcolour print. De gevelbelettering bestaat uit doosletters.

Gebruikte methodes

De handgetekende afbeeldingen zijn gedigitaliseerd en vervolgens door middel van 3D-software vermenigvuldigd en geanimeerd. Daaruit zijn stills geselecteerd. De wandbekleding is door middel van dubbeldoorsnijtechniek op de wanden geplakt. De bewegwijzering is meerlaags verlijmd. De verwijzingslamellen zijn lasergesneden.
Van alle elementen zijn prototypes gemaakt die door de betrokkenen zijn beoordeeld voor de productie is gestart.

Innovatieve elementen

Met 3D-software zijn de handgetekende illustraties geanimeerd. Door daar vervolgens stills uit te selecteren, is een grote oppervlakte aan illustraties gemaakt, zonder repetitief te worden.

Foto's: Thijs Wolzak