Jurycommentaar

Innovatief qua uitvoering en slimme interactiviteit. Conceptueel gemaakt. Scoort met name goed qua technologie en geïntegreerde aanpak voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Door interactiviteit en technologie wordt bezoeker geleid naar juiste locatie of beschikbare parkeerplek. ‘Enigszins’ rommelig door verschillend kleurgebruik, maar wel eigen qua design.

Projectinformatie

  • Categorie: Outdoor signage
  • Inzender: Designworkplan
  • Opdrachtgever: TU/e
  • Ontwerper: Designworkplan, Sander Baumann
  • Andere betrokken bedrijven: HR Groep Zuid, Heijmans, IP Parking

Projectomschrijving

Op de TU/e studeren meer dan 8.000 studenten in het hart van Eindhoven, waar onderzoek, studeren en bedrijfsleven samenkomen. Het project bestaat uit het ontwikkelen van een integraal wayfinding systeem voor gebruiker, bezoeker en bewoner met universeel en internationaal karakter. Uitgevoerd in drie onderdelen: een onderzoeksfase, strategie- en ontwerpfase en uitvoering/implementatie. Het uitgangspunt is gericht op de eindgebruiker uiteengezet in vier categorieën; gemotoriseerd vervoer, fietsers, voetgangers en gebouw-bestemmingen.

Voor gemotoriseerd vervoer is er een automatisch parkeerverwijssysteem, waarbij verwezen wordt naar beschikbare plaatsen. Voor fietsers is er een verwijssysteem met parkeergelegenheid. Voor voetgangers zijn plattegrondzuilen geplaatst. Een kenmerk van de plattegronden is dat deze gedraaid zijn in de kijkrichting en voorzien van 3D-gebouwen voor een eenvoudige oriëntatie en navigatie door het gebied.
De gebouwbestemmingen zijn gemarkeerd met identificatiezuilen en gebouwdetails, gebouwnummers zijn opnieuw ingedeeld voor een verbetering in herkenbaarheid en flow door het gebied.

Gebruikt materiaal

Staal, aluminium, gehard glas, nano-coating, nat-lak en anti-graffiti lak, geprinte folie, pre-space folie, ledverlichting, camera met kentekenherkenning, computer, software en betonfundatie.

Gebruikte methode(s) en apparatuur

Werktekeningen, constructieberekeningen, gelaste constructie, computergestuurde snij- en ponstechniek, automatische zetbank, snij- en printplotter, spuiterij, glaszetterij en graafmachine met kraan. Adobe Illustrator, Adobe Indesign, SketchUp en Autocad.

Innovatieve elementen

Het automatische parkeersysteem verwijst gemotoriseerd verkeer naar parkeerplaatsen met beschikbaarheid. Kentekenherkenning zorgt ervoor dat voor medewerkers de slagbomen automatisch open/dicht gaan en de geparkeerde uren automatisch worden verwerkt in de administratie.

Bijzonderheden

De integrale wayfinding-aanpak voor gemotoriseerd vervoer, fietsers en voetgangers voor een universiteitscampus dat tot in detail is uitgevoerd voor een consistente uitstraling met het tonen van de juiste informatie op het juiste tijdstip.