Jurycommentaar

Sterk project dat speciale vereisten vraagt omdat het in de openbare ruimte staat. En bijzonder dat signmaker klant heeft overtuigd om het buiten te realiseren. Slim modulair gemaakt, waardoor uitbreiding mogelijk is. Mooi gebruikgemaakt van strijklicht, zodat alle informatie goed leesbaar is op elk moment. Jury vraagt zich wel af hoe vandalismebestendig de wand is.

Projectinformatie

  • Categorie: Outdoor signage
  • Inzender: FaberExposize Stiens
  • Opdrachtgever: 11stedenhal
  • Ontwerper: Gerrit van der Meij

Projectomschrijving

Vanuit de 11stedenhal kwam het verzoek om de historie van de Friesche Elfstedentocht in beeld te brengen. In eerste instantie was het idee om het monument aan de binnenzijde van de hal te tonen. Op basis van het vakkundige advies en jarenlange ervaring in lichtreclame wist FaberExposize de 11stedenhal te overtuigen om de Heldenwand buiten te plaatsen, zodat deze voor een nóg breder publiek is te bezichtigen.

Rol in het project

Er is een ‘Wall of fame’ gecreëerd met daarop alle winnaars van de Elfstedentocht (1909 - heden). De ledverlichte wand bestaat uit modulaire cassettes die gemakkelijk te onderhouden en uit te breiden zijn; klaar voor de eerstvolgende Elfstedentocht! De foto’s in de wand vormen een tijdlijn. Bij elke afbeelding staat een beknopte beschrijving over de betreffende winnaar. FaberExposize Stiens verzorgde de uitvoering van begin (ontwerp en ontwikkeling) tot eind (productie en plaatsing).

Gebruikt materiaal

Gefreesde dibond panelen (4 mm) omgezet tot cassette en verlicht met led. 10 mm gefreesd opaal acrylaat voorzien van translucent geprinte folie. Fullcolour prints + mat laminaat.

Gebruikte methode(s)

Gefreesd dibond, fullcolour prints, aluminium constructie, ledverlichting, tijdschakelaar, gefreesd acrylaat.

Gebruikte apparatuur

HP Latex printer, Zünd freestafel, Summa plotter, Makita gereedschap, lasapparatuur en transformatoren.

Innovatieve elementen

Ledverlichting op tijdschakelaar, cassettes gemaakt door dibond te voorzien van v-groef om het te kunnen buigen.

Bijzonderheden

Nostalgische wand, met dag- en nachtwaarde, van de bijna mythische Elfstedentocht.