Commentaar jury

Supercreatief project, waar verschillende visuele en technische disciplines - zoals het spanplafond en geïntegreerde schermen in de deuren - bij elkaar komen. Vraagt goede onderlinge afstemming en samenwerking. Heeft een uitstraling die je op deze plek mag verwachten: leuk, spannend en prikkelend. Het biedt een oplossing voor een maatschappelijk probleem: wildplassen.

Projectinformatie

  • Categorie: Indoor Signage
  • Inzender: PanelPrint
  • Opdrachtgever: Cor van Dijk | Janot Entertainment / Plas BV
  • Ontwerp: Remco de Kievit i.s.m. Erica Segveld
  • Andere betrokken bedrijven: Marc Faasse

Projectomschrijving

Openbare toiletten zijn er op De Wallen in Amsterdam niet in overvloed, terwijl het er wemelt van de toeristen. De openbare toilet moest een aantrekkelijke ruimte worden, geïnspireerd door de buurt waarin het zich bevindt. De ontwerpers kregen een duidelijke opdracht mee: ‘haal buiten naar binnen’. Dit is o.a. gedaan door gevels en steegjes op ware grootte te printen en aanbrengen op de wanden. In de deuren zijn televisieschermen verwerkt met beelden van verleidelijke dames en heren. Om een realistisch straatbeeld te creëren, zijn daarnaast verschillende buitenelementen - zoals lantaarnpalen en levensgrote ‘bomen’- geplaatst en is bestrating aangelegd.

Rol in dit project

PanelPrint is benaderd om geprinte wandbekleding te leveren en daarbij rekening te houden met twee belangrijke factoren: het materiaal moet bestand zijn tegen vandalisme en agressieve schoonmaakmiddelen. Tijdens het proces is nauw samengewerkt met de beeldmaker (Marc Faasse), de ontwerpers en de interieurbouwer.

Gebruikt materiaal

Wanden: ruim 300 m² geprinte DecorPanel Facade voorzien van fullcolour print.
Vloer: keramische tegels (shaped).
Deuren: deuren met geïntegreerde tv-schermen, extra beschermd met veiligheidsglas.
Plafond: geprint spanplafond met smart verlichting (dag, nacht en zonsondergang worden gesimuleerd).
Bomen: echte boomstam voorzien van kunsttakken en -bladeren.

Gebruikte methodes

De UV-print op de wanden is voorzien van een gepatenteerde krasbestendige coating. De deuren met Smart led televisieschermen zijn voorzien van schootcontact (de gordijntjes gaan dicht wanneer de toilet bezet is). Microcomputer stuurt ledtrafo's aan voor het regelen van zonsop- en ondergang in plafond. Decoratieschilderwerk geeft diverse kastjes, apparatuur en kozijnen een realistisch straatbeeld.

Bijzonderheden

Vandalismebestendige wandbeplating voorzien van print; slagvast, anti-graffiti, chemicaliën-bestendig.