Inzender

City Outdoor Media, Alblasserdam

Opdrachtgever

Rijksuniversiteit Groningen

Ontwerper

Kloosterboer Decor

Andere betrokken bedrijven

Kloosterboer Decor, Refine Design en Tetteroo Totaal

Projectomschrijving

In de Der Aa-Kerk in Groningen is een wand geplaatst, gemaakt van optisch naadloos Clipso doek in rood en deels met print, die als een ‘slinger’ door de ruimte gaat. De lengte is ruim 95 meter en de hoogte varieert van 2,5 tot 6,5 meter. In de wand zijn allerlei doorgangen voorzien. Daarnaast zijn er uitsparingen voor vitrines en is er een trap opgenomen. Op meerdere plekken zijn monitoren opgenomen in de wand. De wand zelf heeft een dikte van circa 20 centimeter. Hierin zit alle techniek verstopt, zoals computers, verlichting en andere elektronica. De wanden zijn gemaakt van hout. Het basisskelet is vooraf in de computer in 3D getekend en met een digitale freesmachine geproduceerd. Op locatie zijn alle wanddelen geplaatst en gesteld en voorzien van Clipso doek. Er zijn meer dan 80 doeken geplaatst.

Gebruikt materiaal

Clipso basis wit om te printen, Clipso basis rood, Clipso basis grijs; totaal ruim 500 vierkante meter Clipso doek. Materiaal was verdeeld over 7 rollen met een gewicht van circa 230 kilogram. Verder 600 strekkende meter Clipso CC profiel wit en 6000 schroeven.

Gebruikte methode(s)

Clipso montage voor gevorderden.

Gebruikte apparatuur

Clipso spatels, 100 afbreekmesjes, 4 accuboormachines, 2 grote steigers, 1 kamersteiger, 3 grote trappen, 2 huishoudtrappen, 2 vouwladders, 1 schuifladder, 1 opstapje.

Innovatieve elementen

Optisch naadloos, in hoogte op- en aflopend, geen rechte wanddelen, veel schuine vlakken, veel delen lastig bereikbaar i.v.m. kerkinterieur en elektronica door de doeken heen monteren.

Bijzonderheden

Het project is in slechts 3 dagen van de Clipso profielen en doeken voorzien.

Commentaar jury

Een tentoonstelling die goed is geïntegreerd in de bijzondere omgeving van de kerk. Indrukwekkend, ook van boven, en voor de uitvoering is goed geluisterd naar de opdrachtgever. Qua techniek zitten er vele elementen in. Mooi voorbeeld van hoe je met materialen en vormen kunt anticiperen op de beschikbare ruimte. Er is bij het uitmeten goed nagedacht over de in te zetten materialen en systemen, waarbij de vloeiende lijnen en naadloze wanden optimaal tot hun recht komen. Ook hoogstaand qua timmertechniek.