Inzender

TS Visuals, Oudkarspel

Opdrachtgever

Ontwerp Markthal door MVRDV architecten in opdracht van Provast. Opdracht panelen via Aldowa Plaatwerk.

Ontwerper

Team Arno Coenen i.s.m. Mothership

Andere betrokken bedrijven

Aldowa BV (engineering en montage panelen) en J.P. van Eesteren (bouw Markthal) en Jack Muller BV – Anita van Stiphout (ontwikkelpartner).

Projectomschrijving

Markthal Rotterdam van MVRDV architecten is een uniek ontwerp. TS Visuals werd door Aldowa Plaatwerk benaderd om middels print een megavisual van in totaal 9.000 vierkante meter duurzaam aan te brengen.

Gebruikt materiaal

Speciaal gelakt en geperforeerd 2 mm aluminium plaatmateriaal (Decopanel aluminium).

Gebruikte methode(s)

Sublimatieprocedé, waarbij de afbeelding onder druk en verhitting wordt aangebracht in een speciale coating. Bij dit proces worden de inktdeeltjes duurzaam geïntegreerd in het gelakte aluminium oppervlak. Gesublimeerd aluminium bleek te voldoen aan alle gestelde technische en esthetische eisen. De speciaal voor het sublimatieproces ontwikkelde hoogglans coating is zeer krasvast, graffitibestendig en waarborgt een optimale beeldkwaliteit.

Gebruikte apparatuur

Large format sublimatieprinters en sublimatie hittepers.

Innovatieve elementen

De totale oppervlakte is circa 9000 m² en bestaat uit 4000 unieke panelen, verdeeld over 7 verschillende paneelformaten. Het colourmanagement is een essentieel onderdeel van het productieproces, waardoor kleurverschillen tussen de afzonderlijke panelen worden voorkomen en één aaneengesloten visual ontstaat.

Bijzonderheden

Een logistiek huzarenstukje; meer dan 4.000 panelen en zeven verschillende plaatformaten. De tolerantie in de maatvoering van de constructie, waarop de panelen moeten worden bevestigd, is slecht 5 millimeter. Het enorme bestand van de afbeelding (1,47 terabytes) is opgeknipt in losse printbestanden per paneel, elk voorzien van een kleurprofiel en een unieke code. Dit is gekoppeld aan een montageplan, zodat elk paneel precies op de juiste plaats komt.

Commentaar jury

Deze ‘Sixtijnse kapel van Rotterdam’ heeft een enorme visuele impact en geeft het toch al bijzondere gebouw internationale allure. De enorme afmeting, ongeveer twee voetbalvelden, en het gebruiksdoel stellen hoge kwaliteitseisen aan de technische uitwerking. Knap hoe een relatief klein bedrijf hier zijn expertise heeft ingebracht. Er is goed geluisterd naar en meegedacht met de opdrachtgever om deze complexe klus te klaren. Resultaat is een indrukwekkende verbinding met de markt; architectural signage in de overtreffende trap.

Foto’s: Kees Stuip Fotografie