Commentaar jury

Een ‘kunstwerk’ met een grote visuele impact dat in feite het gebouw maakt, omdat het verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. Dat vereist een precieze en naadloze uitvoering. Zowel de vertaling van het ontwerp naar productiebestanden als de montage zijn perfect uitgevoerd. Het demonstreert dat als een signbedrijf vanaf het begin wordt betrokken bij zo’n ingewikkeld project, je tot een optimaal resultaat kunt komen.

Projectinformatie

  • Categorie: Architectural Signage
  • Inzender: DsignMarking
  • Opdrachtgever: ING Art Management
  • Ontwerper: Peter Kogler

Projectomschrijving

De Oostenrijkse kunstenaar Peter Kogler ontwierp in opdracht van ING een kunstwerk voor het in 2019 gerealiseerde ING hoofdkantoor Cedar in Amsterdam. Een labyrintisch spel van grafische buizen, beginnend in de parkeerkelder en doorlopend via het trappenhuis en de buitenwanden van de liftkern naar de begane grond en de eerste verdieping. Het digitaal aangeleverde ontwerp is door DsignMarking vertaald naar ruim 350 vierkante meter DsignTex Wallcovering.

Rol in het project

Het vertalen en produceren van de kunstuiting naar een functionele en duurzame wandafwerking. De fijne detaillering van het ontwerp vroeg om een hoge mate van precisie bij de uitvoering die volledig naadloos en zonder overlappingen moest worden uitgevoerd. Het kunstwerk moest 100 procent zwart/wit worden geprint op een drager die voldoet aan de strengste certificeringen betreffende brandveiligheid en die optimaal reinigbaar is. Dsignmarking was vanaf de aanvang van het bouwproces betrokken bij alle besprekingen over de uitvoering en onderhield nauw contact met architect, opdrachtgever en kunstenaar. Na het intensieve voortraject volgde eind 2019 de complete productie, waarna de montage plaatsvond.

Gebruikt materiaal

DsignTex Wallcovering - naadloos behang.

Gebruikte apparatuur

Vutek GS5000r printer.

Gebruikte methodes

100 procent zwart/wit UV-geprint.

Bijzonderheden

Van groot belang was een nauwkeurige maatbepaling om met behulp van maquettes tot de juiste opmaak van productiebestanden te komen op basis van het aangeleverde artwork.