Jurycommentaar

Retro, maar een ode aan puur ambachtswerk. Het is duidelijk dat dit door een vakman is gedaan. Heel knap werk en innovatieve toepassing van verschillende onderdelen en technieken. Er zijn maar weinig vakmensen die dit (nog) kunnen. Het is zaak dat deze kennis niet verloren gaat. Bovendien een heel duurzame sign; over 100 jaar schittert het nog.

Projectinformatie

  • Categorie: Outdoor signage
  • Inzender: Schitterend
  • Opdrachtgever: Horlogemaker Chronoglide
  • Ontwerp: Erik Winkler (Schitterend)

Projectomschrijving

Schitterend maakte voor een horlogemaker een gevelreclame. De klant wilde een kwalitatieve en ambachtelijke uiting die het gedetailleerde handwerk van de goede horlogemaker en de schoonheid van de kwaliteit horloges uitstraalt, bij voorkeur in Iers/Engelse ontwerpstijl met schaduw en krulornamenten.
Resultaat is een gevelreclame in de vorm van een glazen paneel dat aan de achterzijde in de vorm van letters in reliëf is bewerkt. De letters zijn daarna samen met een 3 mm buitenlijn chemisch verzilverd en voorzien van een overgangsschaduw van rood naar cyclaam. De achterzijde is met een 5-componenten zwarte glasverf geschilderd zodat het zilver en de schaduwkleuren er mooi en duidelijk uitspringen. Het geheel is verlijmd met een tweede glasplaat, zodat deze reclame-uiting theoretisch zeker 100 jaar meegaat.

Rol in het project

Goede briefing wat de klant wil, laten zien wat allemaal kan. Van de duizenden mogelijkheden er vele wegstrepen en aanvullen zodat precies dit ontwerp ontstaat waar de klant enthousiast van wordt en waarvan Schitterend weet dat het technisch haalbaar is, duidelijk leesbaar, mooi, stijlvol en in het budget van de klant past. Na het ontwerp is Schitterend begonnen met de productie en hield daarbij de klant, op verzoek, stap voor stap op de hoogte van de voortgang.

Gebruikt materiaal

Glas, zilverchemicaliën, verf, zand, dierenlijm, kwasten, pannen, kookstel, water, glaslijm, mesjes, zandstraalfolie, metaal, HVLP spuit.

Gebruikte methode(s)

Glas slijpen, zandstralen, glas breken, verzilveren, spuiten, overgangen in de schaduw schilderen, glas verlijmen.

Gebruikte apparatuur

Zandstraalmachine, plotter, compressor met HVLP spuit.

Bijzonderheden

Alle gebruikte technieken zijn traditioneel in een modern jasje. Het project kan echt gezien worden als ambachtelijk werk. Buiten het ontwerp, dat er vrij traditioneel en toch ook weer modern uitziet, zijn de gebruikte technieken bijzonder.