Commentaar jury

Sterke combinatie van signing en architectuur, met als extra toegevoegde waarde het ontsluiten van het enorme potentieel aan geveloppervlak om energie op te wekken met behulp van zonnecellen. Juist de mogelijke combinatie van panelen met wel en niet geïntegreerde zonnecellen biedt ontwerpers en architecten veel vrijheid. Een project met een grote belofte voor de toekomst.

Projectinformatie

  • Categorie: Architectural Signage
  • Inzender: Solar Visuals
  • Opdrachtgever: Shell Nederland
  • Ontwerp: Solar Visuals - MCW
  • Andere betrokken bedrijven: Aldowa Rotterdam, Solar Electricity Development

Projectomschrijving

Solar Visuals maakt gevelmateriaal dat maximale energieopwekking combineert met hoogwaardige esthetische designkwaliteit. De panelen zijn naadloos in gevels van woonblokken, kantoren en openbare gebouwen te integreren. Voor Shell ontwikkelde Solar Visuals een esthetische oplossing voor de verduurzaming van het Shellgebouw aan het IJ. Het project bestaat uit 10 zogenaamde roostervakken, waarvan elk vak bestaat uit twee rijen van elk acht panelen, formaat 680 x 1335 mm.
Elk vak communiceert door middel van een pictogram in huisstijlkleuren de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever.

Rol in het project

Solar Visuals ontwikkelde het basis gevelconcept dat heeft geleid tot een gepatenteerd rasterpatroon dat speciaal op de zonnecel is afgestemd. Er zijn diverse rasterisatie-patronen mogelijk met verschillende bedekkingsgraden van de print. Afhankelijk van de zichtafstand tot het Solar Visuals paneel kan steeds een aangepaste balans worden gekozen tussen energieopbrengst en esthetiek. Het ontwerp van MCW is door Solar Visuals vertaald naar een gerasteriseerde optimalisatie, en vervolgens zijn de gevelelementen geproduceerd en gemonteerd met behulp van een blinde ophangconstructie.

Gebruikt materiaal

Gehard glazen panelen. Zonnecellen, speciale in het paneel geïntegreerde prints met extreme buitenduurzaamheid, aluminium profielsysteem.

Gebruikte apparatuur

Combinatie van fullcolour printen en glas-laminatietechnieken. Speciale rasterisatie-software waarmee elke gewenste afbeelding kan worden vertaald naar een Solar Visuals patroon.

Bijzonderheden

De combinatie van energieopwekking op gevels met 'freedom of design'. De designcomponent maakt toepassing op de gehele gevel mogelijk, waardoor combinaties van panelen mét en zonder geïntegreerde zonnecellen kunnen worden gerealiseerd in hetzelfde ontwerp. Op onrendabele delen, zoals de noordzijde van het gebouw, kunnen zodoende goedkopere panelen op basis van andere plaatmaterialen en zelfs deels transparante panelen worden toegepast in hetzelfde design. Met Solar Visuals panelen kan de energieproductie in de gebouwde omgeving worden opgeschaald zonder dat het afbreuk doet aan het aanzicht van een stad of straat. Missie van het bedrijf is om de wereld niet alleen schoner, maar vooral ook mooier te maken.