Commentaar jury

Heel creatief en ambachtelijk project. Sterk uitgevoerd in kort tijdsbestek en verrassende keuze voor de invulling van de opdracht. Out of the box; een combinatie van digitalisering en handwerk. Creatieve en individuele benadering nodig om zo’n project te kunnen maken. Een mooi project op het raakvlak tussen sign en kunst.

Projectinformatie

  • Categorie: Tentoonstellingsbouw
  • Inzender: Beverloo
  • Opdrachtgever: Burgers'Zoo Arnhem
  • Ontwerper: Patrick Beverloo

Projectomschrijving

De opdracht was om exclusieve ‘Hollandse’ lichtfiguren te ontwerpen en uit te voeren die de Aziatische modellen zouden overtreffen. Vrije keus in ontwerp en materiaal was gegeven, als het maar opvalt. Burgers' Zoo wist me te vinden doordat ik eerder een kunstwerk van brons voor ze had gemaakt. Het was kort dag, dus het project moest in korte tijd worden gerealiseerd.

Rol in het project

Voor Burgers' Zoo heb ik 22 lichtfiguren ontworpen en vervaardigd, basis 3D-vormen uit rondstaal gebogen en gelast, daarna is het voorzien van ledstrips en bekleed met stof. Het is gekleurd middels airbrushen. Het kleinste lichtfiguur was een aardvarken van 1 meter en de grootste was een kameleon van 8 meter. Alles is eigenhandig onder één dak uitgevoerd in ’s-Heerenberg.

Gebruikt materiaal

Staal, eps (piepschuim), stof en textielinkt.

Gebruikte methodes

3D digitaal modelleren, freeswerk uit eps, lassen van het staal, handmatig buigen van het staal, machinaal en handmatig naaien van de stof op het staal, airbrushen.

Gebruikte apparatuur

3D-software, 3D-freesmachine, lasapparaat, naaimachine, airbrushpistool.

Innovatieve elementen

Het idee om de figuren een 3D-vorm te geven, was om de modellen eerst 3D digitaal te modelleren. Na goedkeuring zijn ze 3D uitgefreesd uit eps, waarop later het lijnenspel is uitgetekend dat is gebruikt om het staal te buigen en te knippen. Na het lassen is het eps er tussenuit gehaald, zodat het weer hol is om er (led)verlichting in te kunnen monteren. Om het stof er mooi egaal op te krijgen, is een stretchstof gebruikt. Het beschreven proces is bedacht om snel te kunnen leveren; alles is in slechts enkele weken vervaardigd en opgeleverd.