Commentaar jury

Heel sterk in zijn ogenschijnlijke eenvoud. Krachtig, zowel bij dag als nacht, met oog voor detail en de omgeving. De uiting is namelijk één geworden met het gebouw. Om dit visuele effect te bereiken, is tot op detail over de indrukwekkende technische uitvoering nagedacht. Dit is waar outdoor signage over gaat; een landmark dat een ‘wow’-effect oproept en tegelijkertijd perfect aansluit op de architectonische omgeving waarin het is geplaatst.

Projectinformatie

  • Categorie: Outdoor signage
  • Inzender: Ritzen-Design-Consult, Spaubeek
  • Opdrachtgever: Wageningen UR
  • Ontwerper: Henri Ritzen
  • Andere betrokken bedrijven: Brouwers Reklame, Son / Heijmans Bouwbedrijf

Projectomschrijving

Voor de nieuwbouw van een onderwijsgebouw van Wageningen UR moest de belettering worden ontworpen, in relatie tot de andere gebouwen van de campus. Het ontwerp is gebaseerd op een eerder door ons ontworpen visueel systeem om de vele zeer variabele (architectonische) gebouwen van Wageningen UR te voorzien van de naam van het gebouw. Zowel qua vorm als qua materiaal wordt per gebouw gekeken naar de beste oplossing. Voor het gebouw Orion hebben we een verlicht systeem gekozen.

Gebruikt materiaal

Led verlichtingselementen, aluminium behuizing, lichtdoorlatende kunststof platen.

Innovatieve elementen

Visuele afwezigheid van ophanging en constructie op gevel met glazen gevelelementen. Daarvoor zijn dragers bedacht die tussen de sleuven van het glas in konden worden bevestigd op de betonnen achterwand.
Bij het monteren en maken van een cirkel van die omvang ontkom je om allerlei technische redenen niet aan een opbouw in delen. Om de delen toch op afstand onzichtbaar te laten zijn, zijn de kopse kanten van de losse delen ook van licht en lichtdoorlatend materiaal te voorzien. Op deze wijze is de grote omvang van de cirkel niet visueel verstoord door zichtbare elementen, onderdelen of donkere ‘vlekken’.

Bijzonderheden

Het visuele effect van de cirkel is versterkt door de dichte zijkanten van de aluminium beletteringselementen in dezelfde kleur uit te voeren als de kleur van de gevel (glas gezeefdrukt in donkergroene kleur). Daardoor wordt de cirkel visueel nog dunner en eleganter. Voorts zijn de beletteringselementen zo dun mogelijk gehouden (diepte van de bakken), om de vlakke architectonische gevel te respecteren. De belettering is net als het gebouw vrij sober qua uitstraling. De kracht van de leds was van tevoren lastig in te schatten. Daarom is er een dimmer geplaatst en later samen met de opdrachtgever een juist afgewogen en subtiele lichtsterkte bepaald.