[button label=”Klik hier om op dit project te stemmen” url=”https://award.sign.nl/stemmen/?stem=wayfinding” color=”#b09745″ target=”_self” ptag=true]

Inzender

Geerdes Ontwerpen, Huizen

Opdrachtgever

Energiehuis Dordrecht

Ontwerper

Martijn Geerdes i.s.m. Mirjam Berk

Andere betrokken bedrijven

Reklaspits (productie) en Tim Leguijt (fotografie).

Projectomschrijving

In Dordrecht is een oude energiecentrale verbouwd tot Cultuurcentrum Energiehuis. Om in het complexe, monumentale pand goed de weg te vinden, werden Geerdes en Berk gevraagd om een heldere en goed functionerende bewegwijzering te ontwikkelen voor het grote gebouw, dat veel verspringende verdiepingen kent en een zeer uiteenlopend gebruik door meerdere organisaties en voor veel verschillende doelgroepen. De ruim 14.000 vierkante meter biedt ruimte aan poppodia, concert- en theaterzalen, leslokalen, studio’s, ateliers, vergaderruimtes en een grand café. Elke organisatie heeft zijn eigen huisstijl. De bewegwijzering in het Energiehuis moest zijn eigen beeldtaal krijgen.

Gebruikt materiaal

Verwijzingen van Acrylox met foliebelettering. Ze ‘zweven’ voor de onafgewerkte muren, met blinde montage op Dibond onderborden. De identificatiesigns zijn op grote geschilderde kleurvlakken gemonteerd met behulp van een iets kleinere achterletter, om het los van de muur te laten komen. De liftborden zijn in sublimatie op aluminium uitgevoerd. Deze borden moeten extra vandalismebestendig zijn. Alle materialen zijn in matte uitvoering.

Gebruikte methode(s)

Foliesnijden en sublimatie.

Gebruikte apparatuur

Apple Macintosh met Adobe CS en Sign Agent Pro.

Innovatieve elementen

Bij opening van het Energiehuis werd de locatie van alle zalen middels een schematische weergave van het Energiehuis zowel op website als in een introductiebrochure met het publiek gecommuniceerd.

Bijzonderheden

Vanuit deze opdracht werd vervolgens ook het beeldmerk en de brand identity ontworpen.

Commentaar jury

Mooi contrast tussen de industriële omgeving en heldere kleuren, wat wordt versterkt door zwevende ophanging. Technisch goed uitgevoerd. Er is goed nagedacht over de wayfinding; lastig in verband met de verschillende niveaus, verspringende vloeren en verschillende gebruikers. Daar komt nogal wat bij kijken. Sterk voorbeeld van mensen de weg wijzen in een complexe omgeving.

 Foto’s: Tim Leguijt

Deze diashow vereist JavaScript.

[button label=”Klik hier om op dit project te stemmen” url=”https://award.sign.nl/stemmen/?stem=wayfinding” color=”#b09745″ target=”_self” ptag=true]