Commentaar jury

Complex en uniek, niet eerder zoiets gezien, heel vernieuwend. Mooi vormgegeven en toegepast, met bijzonder effect. Ook sterk dat het beeld verandert als voetganger beweegt; het blijft boeien. Project met enorme impact en ‘houdbaarheid’. Ook logistiek ingewikkeld project dat door intensieve samenwerking tussen verschillende partijen slim is uitgevoerd.

Projectinformatie

  • Categorie: Architectural Signage
  • Inzenders: Geerdes Ontwerpen en MakeCover 
  • Opdrachtgever: Mecanoo architecten voor het ontwerp, Integra Ceilings voor de printproductie
  • Ontwerper: Martijn Geerdes, Geerdes Ontwerpen
  • Andere betrokken bedrijven: MakeCover, Probo, Squeezy

Projectomschrijving

De nieuwe hal in station Delft is voorzien van een immens gewelfd plafond met een historische kaart van de stad en omgeving uit 1877. De plattegrond van 70 bij 110 meter is zowel zichtbaar bij binnenkomst vanaf de perrons als vanuit de stadsingang. Het beeld verandert wanneer de reiziger door de ruimte loopt, doordat op elk punt een ander deel van de afbeelding in het zichtveld van de reiziger valt. Het gewelf bestaat uit 1929 rechte en gebogen aluminium lamellen van 20 cm hoog en 7 cm breed, die 30 cm uit elkaar zijn geplaatst. Gemiddeld waren de lamellen 4,5 meter lang. De lamellen zijn aan beide kanten voorzien van geprinte verticale stroken. De plattegrond bestaat in totaal uit bijna 30 miljoen blauwe stippen. De specifieke kleur Delfts blauw van de plattegrond is nauwkeurig afgestemd op de tegels die zijn toegepast in de afwerking van kolommen en wanden.

Gebruikt materiaal

3M IJ70-114 transparante folie met mat laminaat, HP latexprinter met 3M-inkten, in verband met de MCS-garantie die dit biedt op kleurechtheid en hechting.

Gebruikte methodes

Voor de printbestanden heeft MakeCover in overleg met Geerdes Ontwerpen een codering van de bestanden bepaald, alsmede de technische uitvoering van de bestanden in verband met de gebruikte Delfts blauwe kleur, de gebogen vormen van de graphics en de wijze en volgorde van montage. Na het printen, lamineren en contoursnijden zijn de lamellen op volgorde van het ophangen geplakt. De meegeprinte codering werd aan de bovenzijde (uit het zicht) geplakt, zodat de montageploeg in één oogopslag kon zien hoe de lamellen opgehangen moesten worden.

Gebruikte apparatuur

HP latexprinter met 3M-inkten, Zünd G3 vlakbedplotter en veel rakels en rakelviltjes voor het plakken.

Innovatieve elementen

Om het tweedimensionale ontwerp te vertalen naar een bruikbaar model voor de complexe driedimensionale vorm van het plafond en de projectie daarop, is speciaal ontwikkelde software gebruikt met behulp van een virtual reality visualisatie.
Om de plattegrond leesbaar op beide zijden van de verticale lamellen te zetten, is met speciale software het grafische beeld omgezet naar de exacte geometrische vorm van de rechte en gekromde lameldelen. Dit resulteerde in 3858 unieke werktekeningen waarmee de 30 miljoen stippen zijn geprint.

Bijzonderheden

Ontwerp en productie gingen in vroeg stadium met elkaar om tafel, om logistiek ingewikkelde productie gestroomlijnd en efficiënt te realiseren. Door korte doorlooptijd was juiste volgorde van productie en montage essentieel. Tussen het printen en het ophangen van een lamel zat 4 werkdagen.

Foto’s: Michael van Oosten